Sezóna letního grilování začala a ať už chcete s dobrým jídlem během teplých večerů posedět s přáteli nebo rodinou, je dobré mít na paměti, že nejen o maso na rožni, je dobré se postarat i o váš gril.

Co budete k čištění grilu v základu potřebovat

Jaký čistič grilu použít?

Nejdůležitějším nástrojem, bez kterého by nikomu gril dlouho neposloužil, jsou čistící kartáče. Těch je celá řada a jejich různorodost spočívá především v materiálu kartáče (plastový, kovový, dřevěný) jeho délce a také tvaru.

Správně si vyberete podle toho, jaký máte rošt. Na drátěné rošty není třeba vyvíjet takový tlak, a proto si vystačíte kartáčem typu triangl. Nečistoty z litinových a nerezových roštů dostanete nejlépe pomocí grilovacích kartáčů se čtvercovou nebo obdélníkovou hlavicí. Plocha kartáče je menší, díky čemuž můžete na rošt více přitlačit a dostat se i na méně dostupná místa. Jejich výhodou je také možnost dokoupení náhradních hlavic. Na nerez je také nejlepší použít kartáče se štětinami z tvrdšího kovu, na litinové rošty se smaltovým povrchem jsou však vhodnější měkčí štětiny.

Ve chvíli, kdy se zbavíte připáleného jídla, je čas se zbavit i dalších nečistot. Na ty můžete využít různé přípravky na čištění grilu. Pozor si ale dejte na přilnavé odstraňovače nečistot. Někteří berou na čištění grilu obyčejnou kuchyňskou houbičku, která v tomto případě není vhodná. Její měkká část povrch nevyčistí a ta hrubá by mohla nenávratně odřít povrch grilu. Z toho důvodu doporučujeme speciální drátěnky na čištění grilu. Buzzy.

Buzzy Speciální drátěnky namočené v saponátu na čištění grilu

Tip: Pokud chcete předejít rezivění grilovacího roštu, můžete ho lehce potřít trochou oleje.

Čištění plynového grilu

Pokud jste vlastníky plynového grilu, postačí vám, abyste bezprostředně po grilování nechali svůj gril ještě chvíli zapnutý. Díky vysokým teplotám se částečně zbavíte usazené špíny. Na zbytek pak použijte drátěný kartáč. Poté na řadu přichází plášť plynového grilu. Nejdříve vytáhněte grilovací rošt a jádro grilu, tak se dostanete k hořákům. Ty vyčistíte plastovou špachtlí. Pokud je váš gril příliš znečištěný můžete použít i různé čističe na gril, které dobře fungují na odmaštění, saze i připáleniny.

Tip: Nezapomínejte, že rošt u každého typu grilu je dobré krátce před nandáním další porce očistit. Gril pak snadněji vyčistíte a nebudou se na něm připékat zbytky jídla, které mohou negativně ovlivnit chuť dalšího připravované várky.

Čištění grilu na dřevěné uhlí

V případě, že jste použili brikety, můžete při čištění grilu vzít do kleští ještě rozžhavenou briketu a přejet s ní rošt. Tím byste se měli zbavit připáleného jídla a pak už klasicky opět použijete drátěný kartáč nejlépe s kovovým nástavcem. Na čištění pláště počkejte až dřevěné uhlí nebo brikety úplně vychladnou a poté je z grilu vymeťte. Jednou za čas je také dobré tělo grilu na dřevěné uhlí vymýt horkou vodou, kde si při čištění můžete opět pomoct různými čistícími přípravky.

Čištění elektrického grilu

Pokud máte na elektrickém grilu nerovnoměrně rozložené teplo, má obecně nízkou teplotu a k povrchu roštu se vám přichytává jídlo, je to znamení gril pořádně vyčistit. Gril zapněte na nejvyšší teplotu a nechte běžet, dokud zcela nevymizí případný kouř. Tím se zbavíte veškerého tuku a zbytků jídla na povrchu roštu. Rošt stejně jako u předchozích typů grilů očišťujeme kartáčem od připáleného jídla ještě ve chvíli, kdy je teplý. Vanu grilu je nutné kontrolovat pravidelně z důvodu hromadění omastku nebo zbytků jídla, které by se mohlo vznítit. Na pomoc k odstranění těchto nečistot si vezměte plastovou špachtli. Na čištění spodní misky, kam odkapává tuk, je dobré si po jejím vyprázdnění vzít silný odmašťovač, a tím gril dočistit.

Vyčistěte svůj gril bez chemie

  • Čištění grilu jedlou sodou – smíchejte jedlou sodu s vodou a za pomoci hrubší houbičky nebo kartáče můžete začít čistit grilovací rošt, ten na konci ještě opláchněte vodou.
  • Čištění grilu citronem a hrubou solí – Vymačkejte si šťávu z citronu, přidejte hrubozrnnou sůl a můžete se pustit do roštu. Kyselina z citronu umyje mastnotu a hrubá zrnka soli zase zbytky jídla.
  • Čištění grilu kávovou sedlinou – Jestli máte rádi kávu, rozhodně nevyhazujte zbylý lógr. Kávovou sedlinu, tedy lógr naneste na vlhký hadřík a můžete začít čistit, poté rošt důkladně opláchněte vodou.

Tip: Pravidelné čištění grilu vám zajistí, aby nedocházelo k vrstvení mastnoty a zbytků jídla, čištění je pak snazší a jídlo bude nepochybně také chutnější. U plynových a elektrických grilů pravidelným čištěním také prodlužujete jejich životnost.