Jak si užít léto bez alergií a jak se před nimi chránit
V prvním plánu byste měli uvažovat o tom, v jaké jste fyzické kondici, jaké klima si můžete dovolit, aby to neohrozilo fungování vašeho organismu. Jakými alergiemi případně trpíte, jak jsme na tom s kondicí (výstup na třítisícovku možná nezvládnete?).
Horko: Vysoký krevní tlak, alergie na slunce, termoregulace
Ano, všichni chceme sluníčko, opálenou pleť, ovšem…Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních obtíží. Přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Tato rizika hrozí především dětem, starším a nemocným lidem. Velmi rizikoví jsou lidé s vysokým krevním tlakem, ti by měli vyjíždět do mořských oblastí před nebo po hlavní sezoně (květen, červen, září, říjen). A rozhodně se vyplatí dodržovat některá obvyklá pravidla: pitný režim. Jistě víte, že dvě třetiny lidského těla tvoří voda, která má v lidském organismu zásadní funkce: třeba udržování stabilní teploty v těle? Problém je, že přestože vodu potřebujeme v létě víc než jindy, pocity žízně nastupují až v situaci dehydratace, tedy pozdě. Zahuštěná krev hůř prokrvuje mozek a tkáně! Může to vést ke kolapsovým stavům. Proto je ideální minerální voda, která dodá i minerály ztracené poceném, čistá balená voda a osvěží vás i čerstvé ředěné ovocné a zeleninové šťávy, džusy a ovocný čaj. Naopak černý čaj, káva a alkohol odvodňují.
Sluníčko jen s mírou, aby bylo přítelem
Všichni to známe, ale málokdo se dokáže ubránit hřejivými paprskům. Zásady jsou jasné: Pobyt na slunci je ideální jen do 11 hodin dopoledne a poté po třetí odpoledne, snažte se dostatečně chránit vhodnými opalovacími krémy dle vašeho typu pleti. Ještě před dovolenu by bylo dobré navštívit dermatologa a poradit se o mateřských znaméncích, kožních výrůstcích a jiných útvarech, kterých máme všichni na pokožce řadu. Většinou neznamenají riziko, ale můžete si snadno zkazit léto, když si způsobíte zbytečně kožní či jinou alergickou reakci. A solární alergie v destinacích, kde kůži zatěžujete zářením významně, není nijak výjimečná. Pokud se vám tento problém už stal, před dovolenou zajděte k lékaři a nechte si předepsat vhodná léky na alergie.
K obědu pouze lehkou stravu a zdroj ochlazení
základem by měla být zelenina a ovoce, které mají vysoký podíl vody. Díky obsahu vody v létě přijdou vhod studené polévky ze zeleniny i ovoce, nejrůznější zeleninové a ovocné šťávy či smoothies zředěné vodou. Proč ovoce a zeleninu? Nabízejí široké využití ve sladké i slané variantně, jsou dostupné, v letních měsících i finančně přijatelné. Ocení je i zažívání, které často na dovolené trpí nejvíc: Vláknina v ovoci a zelenině podporuje očistu střev, rozpustná vláknina navíc pečuje o zdravé složení střevní mikroflóry. Dodáte tělu vitaminy a minerály. Antioxidanty zase podpoří obranyschopnost pokožky, zpomalují stárnutí buněk a pomáhají tak zdravému opálení. A bonus? Jahody, broskve, kiwi, mango, meloun, okurky, rajčata, ředkvičky, salát, zelí, květák, chřest, cuketa nebo lilek přirozeně chladí tělo. Naopak se vyhněte rýži, plísňovým sýrům, a ostrému koření, červenému masu a smetanovým omáčkám.